Cum funcționează pompele cu cavități progresive?

Pompele cu cavități progresive (PC) sunt utilizate în mod normal în domenii industriale înalt solicitante. Fiind un tip de pompă volumetrică, acestea au capacitatea de a transporta nămoluri și șlamuri, asigurând o procesare cu grad redus de forfecare precum și debite precise și reproductibile, fără pulsații.

Înțelegerea tehnologiei

Pompele cu cavități progresive sunt utilizate în mod normal în sectoare industriale înalt solicitante. Fiind un tip de pompă volumetrică, acestea au capacitatea de a transporta nămoluri și șlamuri, asigurând o procesare cu grad redus de forfecare precum și debite precise și reproductibile, fără pulsații. Aplicabilitatea lor în medii industriale este diversă și include sarcinii de dozare, datorită preciziei lor și pulsației scăzute, însă pompele sunt utilizate în primul rând pentru transfer și sarcini de procesare a materialelor vâscoase și lichidelor cu particule solide în suspensie. Abilitatea lor de a procesa produse sensibile la forfecare înseamnă că se pretează foarte bine și la aplicații din industria farmaceutică, industria alimentară și a băuturilor.

Deși pompele cu cavități progresive excelează în anumite domenii, beneficiile acestora sunt limitate la aplicați speciale, mai ales în comparație cu alte tipuri de pompe volumetrice. Trecem aici în revistă unele dintre beneficiile pompelor cu cavități progresive, precum și limitările acestora.

pompe cu cavități progresive

Cum funcționează?

Pomparea se obține prin refulare. Un rotor de formă elicoidală este plasat în interiorul unui stator fix, pentru a forma o serie de cavități care conțin fluid. Aceste cavități sunt avansate progresiv de pompă prin rotația rotorului, generând un flux continuu.

Ca atare, pompele sunt construite dintr-un număr mare de piese consumabile — un rotor, un stator, un cuplaj, un arbore de antrenare, o etanșare mecanică.

Limitările includ amprenta mare a construcției și necesitatea de întrerupere îndelungată a funcționării pentru lucrările de întreținere, din cauza numărului mare de piese mobile în comparație cu alte tipuri de pompă.

De ce să alegeți tehnologia peristaltică în detrimentul pompelor PC?

Pompele cu cavități progresive (PC) nu pot funcționa în gol, prin urmare utilizatorii trebuie să evite întârzierile în alimentarea ansamblului rotor-stator cu fluid, sau să amorseze manual pompa înaintea utilizării.

Prin comparație, pompele peristaltice cu tub sau furtun WMFTG pot funcționa pe în gol fără a se deteriora și sunt autoamorsante.

În plus, pompele PC sunt supuse unei uzuri rapide a componentelor, dacă fluidul pompat conține particule abrazive sau solide în suspensie. Înlocuirea rotorului și statorului este o activitate specializată, care necesită perioade lungi de nefuncționare și piese de schimb costisitoare.

Într-o pompă peristaltică WMFTG, fluidul traversează un tub sau un furtun rezistent la abraziune. Nu există alte componente pe traseul fluidului. La nevoie, înlocuirea unui furtun sau a unui tub se poate realiza în câteva minute, fără unelte speciale sau forță de muncă calificată, pompa rămânând la fața locului.

Caracteristicile pompelor WMFTG includ
  • Ușor de instalat, simplu de folosit și cheltuieli de întreținere minime
  • Grad redus de forfecare, procesare delicată a până la 108 metri cubi/oră, presiune de până la 16 bar
  • Nu sunt necesare materiale auxiliare pentru instalare sau exploatare
  • Stabilitate superioară a fluxului și dozare precisă

Liderul mondial în producția de pompe peristaltice de nișă și tehnologii asociate pentru vehiculare a lichidelor

Pentru a comanda un produs sau a adresa o întrebare, apelați numărul +36 1 445 3258 sau

Contactați un expert